فواید شکلات تلخ

شکلات درست مثل میوه‌ها، سبزیجات، مغزها و دانه‌ها حاوی ترکیبات مفیدی است که برای سلامت بدن مهم هستند. البته همین ابتدا بگوییم که توجه به این نکته ضروری است که برای استفاده از فواید سلامتی شکلات، لازم است شکلات از حداقل 60 درصد کاکائو تهیه شده باشد. در ادامه برخی از مهم‌ترین فواید شکلات تلخ را با هم مرور می‌کنیم.


خواص شکلات تلخ

 

خواص اعجاب‌انگیز شکلات

 

فلاوونوئیدها و سلامت بدن

اندی دی‌سانتیس متخصص تغذیه‌ی اهل تورنتو می‌گوید: «در پودر کاکائو و شکلات تلخ حاوی 60% یا بیشتر کاکائو، گروهی از ترکیبات شیمیایی به نام فلاوونوئیدها وجود دارند. این ترکیبات که در برخی از غذاهای سالم دیگر هم وجود دارند، دارای فعالیت آنتی‌اکسیدانی، ظرفیت مهار رادیکال‌های آزاد، پیشگیری از بیماری قلبی سرخرگ کرونری و فعالیت‌های ضد سرطانی هستند. برخی از فلاوونوئیدها هم پتانسیل‌هایی برای تقویت سیستم ایمنی از خود نشان داده‌اند.

وقتی از مصرف شکلات برای تغذیه‌ی سالم صحبت می‌کنیم، مقدار مصرف آن هم اهمیت بسیاری دارد. برای بهره‌مندی از فواید شکلات بدون این که مقدار زیاد و خطرناکی از شکر وارد بدن کنیم، مقدار شکلات در روز باید به بیست تا سی گرم محدود شود.

شکلات با فلاوونوئیدها و سایر مواد مفیدش به شکل‌های مختلفی می‌تواند برای سلامت بدن مفید واقع شود.

کاهش خطر بیماری‌های قلبی

بر اساس پژوهشی که در نشریه‌ی قلب منتشر شده محققان دریافتند از بین 21 هزار نفری که در نورفوک انگلستان به مدت یازده سال تحت بررسی بودند، بین افرادی که شکلات مصرف می‌کردند نرخ مرگ و میر به دلیل بیماری‌های قلبی 12 درصد بود، در حالی که این رقم در میان کسانی که در رژیم غذایی خود شکلات نداشتند به 4/17 درصد می‌رسید.

البته این پژوهش، پژوهشی مشاهده‌ای است که قادر به اثبات علت و معلول نخواهد بود، با این حال انتشارات بهداشت هاروارد تاکید کرده در میان افرادی که شکلات مصرف نمی‌کردند مشکلات دیگری نظیر متوسط وزن بالاتر، التهابات شریانی و دیابت هم وجود داشت و همچنین به طور میانگین مقدار متوسط فعالیت بدنی کمتری انجام می‌دادند. نتیجه‌ی بالقوه‌ی این پژوهش این است که مصرف‌کنندگان شکلات تلخ تمایل بیشتری به دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم خواهند داشت.

دکتر دی‌سانتیس عقیده دارد: «مصرف شکلات به همراه میوه و آجیل می‌تواند افراد را تشویق کند که این خوراکی‌های سالم را در رژیم غذایی خود بگنجانند و مواد معدنی نظیر منیزیم، آهن، پتاسیم و فیبر را بیشتر دریافت کنند.»

تسکین التهاب با شکلات

التهاب در بدن انسان می‌تواند مشکلاتی نظیر درد عضلات، سردرد و حتی بیماری‌های جدی‌تر به وجود بیاورد. در حالی که مقداری از التهاب در بدن به دلیل کمک به دفع عفونت خوب است، اما مقدار زیاد آن می‌تواند خطرناک باشد.

این‌جاست که فلاوونوئیدهای شکلات وارد بازی می‌شوند، چون این ترکیبات مزایای آنتی‌اکسیدانی فراهم می‌کنند. جالب‌تر این‌جاست که همین فلاوونوئید‌ها می‌توانند ریزباکتری‌های روده را تنظیم کنند، در نتیجه تولید باکتری‌های مفید روده را تحریک می‌کند که از بروز التهاب در روده جلوگیری می‌کنند.

نتیجه‌ی یک پژوهش نشان داده است که اضافه کردن پلی‌فنول در تغذیه‌ی لوله‌ای برای بیماران مبتلا به التهاب روده می‌تواند مفید واقع شود.

احتمال بهبود عملکرد شناختی

عملکرد شناختی به آن دسته از توانایی‌های مختلف مغز گفته می‌شود که برای توانایی کسب دانش و اطلاعات جدید، حافظه، درک مفاهیم و… مورد نیاز هستند. این قابلیت‌ها به جای دانش حقیقی با  با مکانیسم‌های یادگیری، یادآوری، حل مسئله و توجه مرتبطند. این قلمرو، هنوز قلمرو جدیدی به‌شمار می‌رود، با این وجود نقش شکلات در عملکرد شناختی در چند پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.

طبق این پژوهش‌ها شکلات تلخ حاوی حداقل 70 درصد کاکائو و 30 درصد قند نیشکر فرکانس‌های مغز را تعدیل می‌کند، انعطاف‌پذیری مغزی را افزایش می‌دهد و مزایایی برای سلامت مغز به همراه دارد.

دکتر لی اِس. برک مدیر امور پژوهشی دانشکده بهداشت دانشگاه لوما لیندای کالیفرنیا گفته است: «این مطالعات به ما نشان می‌دهند که هر چه غلظت کاکائو بیشتر باشد تاثیر مثبت آن بر ادراک، حافظه، خلق‌وخو، ایمنی و… بیشتر است.»

در پژوهش دیگری دریافته‌اند که پلی‌فنول‌های موجود در شکلات تاثیرات آنتی‌اکسیدانی نشان می‌دهند که عملکرد مغزی را افزایش داده و از آسیب‌های ناشی از بالا رفتن سن جلوگیری می‌کنند.

خوشحال و خندان با شکلات

هر چند این مسئله ممکن است به نظرتان بدیهی بیاید، اما شاید ندانید که شکلات در واقع از همان مواد شیمیایی تقویت‌کننده‌ی شادی دارد که بدن هم به طور طبیعی تولید می‌کند. شکلات حاوی سروتونین است، یک ناقل عصبی و تریپتوفان. تریپتوفان همان اسید آمینه‌ای است که به شما احساس خوشحالی و آسودگی می‌دهد و کمکتان می‌کند به خواب بروید.

فنتیل‌آمین، یک خانواده‌ی دیگر از ترکیبات آلی در شکلات به مقدار کم وجود دارد. این ترکیبات همان مواد شیمیایی هستند که مغز ما هنگام عاشق شدن تولید می‌کند. شاید به همین دلیل است که خیلی از ما عاشق شکلات هستیم.